4 stappen voor een (blijvend) krachtige mindset

Allemaal leuk en aardig: persoonlijke groei, mindset, zelfontwikkeling en gedragsverandering. Het zijn van die dingen waarover je leest. Waarvan je hóórt. Die je bij anderen ziet. Online, op social media, vooral. Maar ook wel eens in je fysieke omgeving: je tante die ineens bij haar man wegging om zichzelf terug te vinden. Je collega die fanatiek ging mediteren en iedereen vertelt hetzelfde te doen. Je partner die na een online programma nooit meer snoozede in de ochtend, maar nu direct opstaat en zelfs gaat sporten voordat hij naar z’n werk gaat. Je positieve nichtje die het glas lekker halfvol ziet. De moeder op het schoolplein dat een eigen bedrijf is begonnen en genoeg tijd maakt voor zichzelf náást de kinderen. De mensen om je heen die superlekker in hun vel zitten, en dingen bereiken die ze altijd al wilden.

Het zijn mooie, maar ook moeilijke, maar vooral waardevolle  (en misschien lichtelijk jaloersmakende) dingen.
Vaak tijdelijk, bij velen.
Soms blijvend.

Dat laatste streven we natuurlijk naar.
Blijvende verandering, duurzame groei.

Maar hoe bereik je dat?

Stap 1: Geef jezelf toestemming

Klinkt logisch. Maar ook ehh, raar? Waarom zou je jezelf toestemming moeten geven? Nou, heel simpel: omdat niemand je tegenhoudt. Dus als niemand je tegenhoudt te groeien of iets te veranderen voor een gelukkiger leven, waarom is het dan nog niet anders? Wat houdt je dan wél tegen? Wat houdt je op dit moment op dezelfde plek? Jij. Je hebt jezelf geen toestemming gegeven om iets te veranderen. Want verandering vinden we spannend. Onbekend maakt onbemind.

  • Geef jezelf toestemming om je beperkende overtuigingen onder ogen te komen en ze niet langer aan te nemen als (comfortabele, vertrouwde, maar niet kloppende en helpende) waarheid;
  • Geef jezelf toestemming om jezelf te vergeven voor dingen uit het verleden, toen je niet beter wist of niet de tools en support had die je nodig had;
  • Geef jezelf toestemming om te groeien, te veranderen (en verandering is eng, I know!). Om jezelf terug te vinden, te ontdekken wie je nou eigenlijk bent of wilt zijn, en jezelf niet langer tegen te houden door de mening van anderen of de verwachtingen vanuit de maatschappij;
  • Geef jezelf toestemming om uit relaties te stappen die jou niet meer dienen, of jou pijn doen;
  • Geef jezelf toestemming om afscheid te nemen van je saboterende patronen, hoe zeer je ook aan ze gewend bent;
  • Geef jezelf toestemming om te voelen. Niet enkel de mooie, makkelijke emoties maar ook de diepere, weggestopte en oncomfortabele gevoelens. Je bent méns. You’re allowed to feel.
  • Geef jezelf toestemming om dit LANGZAAM en in KLEINE stapjes te doen, hoe graag je ook SNEL en het ’t liefst NU wilt. Kleine stapjes zijn altijd beter dan helemaal niets, en zorgen bovendien voor een veel duurzamer resultaat.

Stap 2: Omring jezelf met mensen die jou hierin steunen en een gelijkgestemde omgeving

Ze zeggen wel eens dat je het gemiddelde bent van de 5 mensen met wie je je omringt. Ik weet niet of dat wetenschappelijk onderbouwd kan worden. Ik weet wél dat het een feit is dat je een grotere kans hebt op een autonoom en gelukkig leven, wanneer je opgroeit in een omgeving die (naast bepaalde privileges zoals financiële welvaart, gezondheid, etc.) jou stimuleert om te groeien. En niet wanneer je vooral bezig bent met anderen pleasen. Zijn wie anderen willen dat je bent. Zonder persoonlijke en sociale grenzen te stellen.

Het is logisch dat je veel meer kansen durft te grijpen wanneer je omgeving zegt: “Doen! Wat gaaf!” en niet wanneer zij zeggen “Zou je dat nou wel doen?” en “Ik weet niet of je dat wel kan/moet doen hoor…”. Het is logisch dat je je veel meer begrepen en gehoord voelt wanneer je je omringt met mensen die tegen hetzelfde aanlopen als jij. Die met dezelfde dingen struggelen. En die dezelfde dingen willen en wensen. Die daar zelf ook aan werken. Het is logisch dat een groeimindset zorgt voor groei… bij jezelf én anderen om je heen. Maar enkel wanneer ze daar voor openstaan. En jij dus ook.

Omring jij jezelf met de juiste mensen? Heb jij gelijkgestemden om je heen? Inspireren ze jou om grootser te denken, of houden ze jou klein?

Stap 3: Laat jezelf inspireren en sta open om te leren

Je hoeft het namelijk niet zelf te doen. Lees – dat – nog – een – keer. Ik weet het: je wilt het het liefst allemaal zelf kunnen. Niemand om hulp hoeven vragen. En vooral liever niet naar anderen kijken: want daar word je jaloers of onzeker van. Want zij zetten de stappen in hun leven die jij niet zet. Terwijl je die ervaringen die je bij anderen ziet ook kunt gebruiken als inspiratie. Als vuur. Als aanjager van jouw verlangen en drive.

Sta je open om te leren? Of zég je enkel dat je verandering wilt, terwijl je ondertussen op dagelijkse basis simpelweg in je veilige comfortzone blijft en niets werkelijk verandert? Wil je het allemaal zelf doen en denk je dat hulp niet voor jou is? Kap daarmee. Je saboteert je eigen groei.

In Guide your Mind, ons mindset membership met 150+ leden  (waar MORGEN de deuren weer van opengaan mét een toffe kortingsactie) zien we het allemaal voorbij komen:

Van mensen die denken dat ze er nog niet klaar voor zijn. te jong zijn om aan zichzelf te werken. Tot mensen die denken dat ze te oud zijn om aan zichzelf te werken. Of eigenlijk: vooral vóórdat ze starten, krijgen we heel veel vragen waarin de twijfels naar voren komen. Moet ik dit wel doen? Werkt het wel voor mij?
Zo ook Astrid (naam gefingeerd), die zich na heel veel twijfels toch aanmeldde en na een half jaar dit kon vertellen:

Maar ook Willeke, die voordat ze met onze Anders Kan methode begon, vastliep in bepaalde overtuigingen. Overtuigingen die haar niet dienden, maar waar ze wel heilig in geloofde. Ze werd hierdoor, naar eigen zeggen, juist nog angstiger, kwader en negatiever. Dit wilde ze niet meer. Door aan zichzelf te werken en vooral bloedeerlijk te kijken naar wat ze nou eigenlijk écht dacht en geloofde – iets wat rete confronterend is – heeft ze uiteindelijk die overtuigingen kunnen breken. Maar ook bepaalde vriendschappen die haar niet meer dienden. Ze koos voor zichzelf. 


Dat kan jij ook. Dit soort dingen zijn voor jou ook haalbaar. We hebben deze methode (waar we voorheen al meer dan duizend vrouwen mee hielpen in 1-op-1 coaching en onze programma’s) verwerkt in het membership “Guide your Mind”. Ons team van coaches werkt wekelijks aan nieuwe leerzame input voor in het membership en beantwoordt dagelijks vragen in de community. Het is dan ook een bijzonder waardevol membership en programma om stap voor stap aan jezelf te kunnen werken. Op een laagdrempelige manier, zonder hoge kosten. Morgen vertel ik je er meer over en hoor je over ’t geweldige aanbod! Houd je mailbox in de gaten.


Nu wil ik nog wat van jou weten. Wat zijn de dingen die JIJ jezelf vertelt, waardoor je jezelf tegenhoudt?

  • Ik moet eerst … (vul zelf in: beter zijn, mijn scriptie afmaken, verhuizen, een partner vinden) vóórdat ik aan mijn eigen welzijn kan werken;
  • Ik kan dat toch niet, dat is alleen voor anderen weggelegd;
  • Ik maak nooit wat af, dus dit heeft ook geen zin;
  • Als … (vul zelf in: de kinderen groter zijn, ik meer geld heb, ik meer tijd heb) dán kan ik tijd voor mezelf maken…

Noem. Maar. Op. Laat het me in een reactie onderaan deze pagina weten. Daar help je ook weer anderen mee! You’re not alone.

Je kent waarschijnlijk inmiddels je eigen excuusjes wel 😉 Maar het is tijd om ze los te gaan laten. Want ik zal je een klein geheimpje vertellen: er komt NOOIT een perfect moment. Er komt nooit een tijd waarin je denkt “Wow, nu heb ik echt alle tijd en zin om van mijn eigen geluk een prioriteit te maken”. Er is altijd wel weer wat anders. Zo is het leven. Ik gun het je dat je hier niet pas achterkomt op je 80e, en hoeft te denken “Had ik maar veel eerder mijzelf op nummer 1 gezet”.

Heel veel succes, en bij vragen weet je me te vinden.

Anders KAN echt. Maar ’t gaat niet vanzelf.

Liefs,

Janne

PS. ALRIGHT. Ik gooi er ook nog een stap 4 in, en dat is: Wees oké met die kleine, structurele stapjes. Echt. Ik weet het: het is geen sexy boodschap! Het is zo verleidelijk om te denken ‘Go hard or go home’. Maar het slaat nergens op. Je mentale welzijn draait niet om een punt B bereiken dat afgevinkt kan worden. Je mindset = een continu work in progress. Het blijft altijd belangrijk om jezelf te ontwikkelen. Het is een marathon, geen sprint. Ik kan alle cliché’s er wel ingooien, maar je weet denk ik zelf ook wel: alles waarvoor je in een zigzag modus springt (oftewel: even keihard werken aan een doel of nieuwe ingeving, om vervolgens weer keihard in je oude patronen terug te vallen. De zogenoemde ‘alles-of-niets’ mentaliteit) is niet duurzaam en voor de lange termijn. Het geeft enkel korte termijn bevrediging en je bent echt meer waard dan dat.