3 tips om erachter te komen wat JIJ wil
20 januari 2022 

3 tips om erachter te komen wat JIJ wil

Ben jij blij met het werk dat je doet? Of met de levensinvulling die je hebt? Voel je je competent als je aan het werk bent? Voel je je voldaan als je thuiskomt? Heb je het gevoel dat je je potentie benut?

Als het antwoord ja is: gefeliciteerd. Het is zo waardevol en van belang om blij te zijn met het werk (lees vanaf dit punt 'werk' als 'de levensinvulling die je hebt, wat ook kan inhouden studie/stage/thuis met de kids, etc) dat je doet omdat het een groot onderdeel is van je leven, en bijdraagt aan een vervullend leven.

Als het antwoord nee is, lees dan nog even verder. Lees overigens ook even verder als het antwoord ‘ja’ was, maar je je vast voelt zitten op een ander vlak van je leven.

Misschien ben je er pas recentelijk achtergekomen dat wat je nu doet eigenlijk helemaal niet is wat je op lange termijn wil doen.

Misschien sluimert het al jaren en weet je het diep van binnen al vanaf dag 1… maar heb je nog geen stappen ondernomen in een andere richting.

Waarschijnlijk denk je: ja maar wat moet ik anders doen?

Misschien heb je geen ervaring in andere branches of geen opleidingen genoten. Misschien heb je nooit wat anders gedaan dan wat je nu doet en ben je er een beetje ingerold. Misschien heb je er wel jaren hard voor gestudeerd, shit, dan wil je dit toch niet opgeven? Je hebt echt geen tijd om wéér jaren te gaan studeren, dat past helemaal niet meer in je leven, en ga… zo… door.

Ik begrijp het allemaal. Al deze gedachten. Ik begrijp het dat je, wanneer je in iets geïnvesteerd hebt en je zinnen erop had staan, het enorm teleurstelt als het niet blijkt te zijn wat je dacht. Op werkgebied, maar net zo goed als het gaat om relaties, vriendschappen, projecten, etc.

Maar het is tijd om te stoppen met focussen op dat wat je niet wil. Het is tijd om de focus te verschuiven naar dat wat je wél wil.
"Maar dat weet ik niet!!"
Dan moet je dat gaan ontdekken :-)

Kijk, de grote reden dat mensen zich vast voelen zitten in hun werk (of relaties of noem maar op) is niet per se omdat ze erachter zijn gekomen dat ze niet doen wat ze willen doen… de reden dat dat zo verstikkend voelt, is omdat ze niet weten wat ze dan wél willen. Dáárdoor voelt het alsof je vastzit. Want wanneer je zou weten wat je wel wil, kun je een plan gaan maken om daar naar toe te werken. En dat brengt je van vast naar los(ser). Het brengt je in beweging. En natuurlijk zeg ik niet dat dat dan makkelijk is, of dat de offers die je daarvoor moet brengen niet soms pittig zijn… maar hey, je bent hier ook niet voor verzachtende woorden en fluwelen handschoentjes. Toch? Je bent hier voor een (brutaal eerlijke) aanpak die wérkt. Makkelijk of moeilijk.

Daarom geef ik je in deze blog 3 tips om een stap in die richting te zetten.

In KOERS hebben we de thema’s en modules zo ingericht dat je van eerst jezelf leren kennen (weten wie je bent en wat je wil) gaat naar hoe je je leven wilt invullen. Zo hebben we o.a. modules waarin je erachter gaat komen:

➕ Wie je bent, hoe je over jezelf denkt, waar die opvattingen vandaan komen, uit welke familie je komt, welke keuzes je tot nu toe gemaakt hebt en wat die je hebben gebracht, en welke gewoontes je wel en niet helpen (en hoe je ze kunt veranderen);

➕ Wat je belangrijk vindt in het leven, welke privileges, karaktereigenschappen en waarden je ‘tot je beschikking’ hebt en wat je na wil laten. Maar ook welke labels je (terecht of onterecht) op jezelf geplakt hebt en of deze je wel helpen, hoe je je mindset kunt inzetten, en nog zoveel meer;

➕ EN, en daar gaat deze blog over: Wat je competenties en vaardigheden zijn, wat jou energie geeft, waar je heel goed in bent, wat juist niet je sterke kanten zijn en welke sterktes je kunt en wil benutten.

Pas daarná gaat het over in actie komen. Omdat, ondanks dat ik best fan ben van z.s.m. actie ondernemen zodat er beweging ontstaat, het moeilijk is om in actie te komen als je niet weet welke kant die actie op moet gaan. Je wil niet met losse flodders schieten en geen ‘tijd verspillen’ of dingen ‘op het spel zetten’ zonder resultaat. I get that.


Onderstaande tips kunnen worden gelezen in werk-perspectief, maar ook in andere gebieden van je leven waar je vastzit. Vervang bijvoorbeeld het woord ‘functie’ voor ‘relatie’ en ‘opleiding’ voor ‘date-periode’. 

Tip 1: Kijk eens naar wat je nu al heel goed of graag doet, al heeft het in jouw ogen misschien niets te maken met werk. Dat kan zijn: je leest heel graag, je bent graag de hort op en actief/ondernemend - naar voetbal met de kids, de tuin aanpakken, dieren spotten of kastanjes zoeken in het bos, speurtochten uitzetten, you name it - of je bent heel creatief of precies of technisch. Waarvoor komen mensen naar jou? Is dat als er iets zoek is, of als er iets nagekeken moet worden in spelling, of als de laptop het niet doet? Kook je graag, werk je graag met je handen, of ben je juist echt een schrijver? Ben je juist een manusje van alles en heb je overal wel interesse in?

Tip 2: Visualiseer eens dit scenario: Je hebt de mogelijkheid om iedere functie die er bestaat te krijgen. Wat zou je willen doen in je leven als er geen beperkingen waren? Als je niet hoefde te denken ‘dat kan ik niet’ omdat je alles zou kunnen? Als je niet hoefde na te denken over die 5-jarige opleiding omdat er, nogmaals, geen obstakels waren? Wat als alles zou kunnen: wat wilde je dan zijn of worden? Sluit je ogen en haal vijf keer diep adem. Diep in, diep uit. Schrijf nu alles op wat er in je opkomt. Hoe ‘gek’ het ook is, hoe ‘onmogelijk’ de dingen die je opschrijft ook voelen.

Als er inmiddels iets in je naar boven gekomen is of steeds stiekem in je hoofd ronddwaalt maar je het nog niet durft op te schrijven als "dit is wat ik wil!" omdat je ratio het steeds overneemt en jou vertelt ‘dat dat niet mogelijk is’…: schrijf het dan alsnog op. Probeer het eens los te zien van jezelf. ZIJN er mensen die deze baan hebben? Bestaat het? Zou het kúnnen bestaan?

Tip 3: Probeer eens in contact te komen met mensen die ofwel bovenstaande functies/werkvlakken (die in je opkwamen) hebben, ofwel met mensen die überhaupt heel ander werk doen dan jij. Praat eens met iedereen om je heen over wat hun functie nou eigenlijk van dag tot dag inhoudt (van huisvader, -moeder of -ouder tot engineer, van zorgmedewerker tot advocaat, van nagelstylist tot data-analist) en welke kwaliteiten ze daarvoor nodig hebben. Als je niet met veel mensen in gesprek kunt komen erover, lees er dan eens over op sites, of op social media. Verbreed je horizon.

Als je op dit punt nog steeds geen idee hebt: geen enkel probleem.

Dit was pas 1% van wat er nodig is om ‘te weten wat je wil’. En als het op dit punt nog wat vaag en onrealistisch voelt: dat klopt en is de bedoeling. Je zal door die fase moeten om uiteindelijk bij autonome actie te kunnen komen.

De vraag is: ben je bereid om bovenstaande te doen? Of haak je daar al af? Dat is vaak waar ’t m in zit, waardoor mensen jarenlang vast blijven zitten in dingen waar ze NIET blij van worden.

En dat is het recept voor een gevuld, maar onvervuld leven. Ik gun je meer dan dat. Maar je moet wel zelf de eerste stap zetten.

Wil je onze hulp daarbij? Je bent van harte welkom in KOERS. Hier staan zo’n 30 video’s en 4 coaches voor je klaar om je alle handvatten te geven die je nodig hebt en met je mee te denken om te bouwen aan een leven dat bij JOU past. Om een vervuld leven te kunnen leiden waar je trots op kan zijn.


Over de schrijver
Oprichter van Anders Kan, auteur van het boek 'Wat nou als het ook anders kan?' (Bestseller 60 lijst + bestseller op Bol) en bekend van haar nuchtere visie op mindset en persoonlijke groei, haar blogs, podcasts & Instagram account. Naast schrijver, ondernemer en coach is Janne gewoon mama en mens.
Reactie plaatsen