Wie zegt dat het zo moet?

Het meeste van wat we doen en zien als ‘normaal’, is simpelweg een verzonnen construct. Iemand, ooit, heeft bedacht dat dat goed zou zijn en omdat iedereen dat klakkeloos is gaan nadoen, deden vervolgens de mééste mensen het op die manier. Wanneer de meeste mensen iets op een bepaalde manier doen, dan is het al snel betiteld als normaal.

Maar zoals ik al zei… die hele norm is ook maar verzonnen.

Mocht je toevallig in een andere tijd geboren zijn dan was er een heel ander normaal. Of in een ander land. Of in een ander dorp. Of in een ander gezin.

Iedereen verzint eigenlijk maar z’n eigen regels, (of doet eigenlijk vooral na wat ze om zich heen zien) en creëert zo z’n eigen normaal, en dat is iets geweldigs. Want dat betekent dat jij dat ook kan.

Wat doe je NIET, omdat het niet gebruikelijk is?

Wat is momenteel iets waar jij aan vastklampt omdat het de norm is, omdat iedereen in je omgeving dat ook zo doet, of omdat je vroeger als kind hebt geleerd dat het de bedoeling is… terwijl het eigenlijk ergens niet meer helemaal goed voelt? Wat is iets dat je graag zou willen doen, maar niet doet omdat het in jouw omgeving, familie, relatie, sociale kring of noem maar op niet als gebruikelijk wordt bestempeld? Maak je eigen, nieuwe, verzonnen regels! Speel er een beetje mee.

Wij proberen die normen die we als zodanig kennen flexibel te maken en te buigen waar goed voelt. Of zelfs af te schaffen. Met ‘wij’ bedoel ik zowel Felipe en ik in onze thuissituatie en in de opvoeding van Caiden, als het team van Anders Kan in ons bedrijf en werkveld.

Kijk, dit is wat anders dan tegen de wetenschap ingaan. Ik ga niet tegen data in. Data spreekt voor zichzelf en is onpartijdig en meningloos. Data probeert je niet een bepaalde kant op te krijgen, behalve de meest waarschijnlijke optie. Dit gaat over ongeschreven regels. Menselijke meningen vervormd tot waarheden. Die niet waar hoeven te zijn, maar dat wel blijven of worden zolang je ze in stand houdt door ze te herhalen. En herhalen. Want jij laat ook weer aan jouw omgeving zien dat je deze ‘waarheid’ als basis neemt.

Zo denk ik steeds "Is dit wat ik wil dat mijn zoon als ‘normaal’ gaat zien?"

Of "Is dit wat ik anderen wil leren en wil uitstralen in & met mijn bedrijf?"

En het antwoord is heel vaak "Nee".

Vaak doen we dingen omdat we ze zo zien bij anderen (ik noem maar wat sufs: kinderen horen twee bijpassende sokken aan te hebben naar de opvang, of een bedrijf hoort in te spelen op de ‘pijnpunten’ van mensen, of je hoort wekelijks naar je familie te gaan) maar niet omdat we daar autonoom voor kiezen.

Door de weerstand heen naar een nieuwe wereld

En het kan pittig zijn, bedenken dat alles wat je doet eigenlijk maar een kopie is van het gedrag en ‘normaal’ van anderen… da’s niet per se een leuke gedachte :-) Nog pittiger is het om vervolgens te bedenken: WIL ik dit eigenlijk allemaal op deze manier? En het zelfs anders te gaan DOEN. Want om het vervolgens compleet anders te gaan doen, dat geeft ook wrijving. Wrijving in je hoofd, omdat alles in jou schreeuwt "Het hoort anders!" (ons brein is nogal een energiebesparend gewoontedier en houdt niet van verandering) . Wrijving in je omgeving, omdat mensen het ‘raar’ vinden wat je doet of je keuzes niet begrijpen of zelfs niet steunen. Wrijving op allerlei gebieden. Weerstand. Pushback.

Maar wanneer je daar doorheen gaat staat er een andere wereld voor je klaar. Een wereld waarin het leven jouw speelveld is en jij de regels maakt. Jij bepaalt. Jij kiest.

Een autonome wereld.

Speel er maar op los, dus. Met die zogenaamde norm. Wie zegt dat het zo moet? En waarom? Kan het ook anders?

Janne


P.S. Dit is ook iets wat we zullen behandelen tijdens de gratis 3-daagse "Even terug bij jezelf komen". Even uit je ‘normaal’ stappen. Want wanneer je op de automatische piloot staat en maar doorraast is het moeilijk om nog te zien wat je doet uit vrijwillige keus, en wat je doet vanwege een bepaalde ongeschreven norm… die niet van jezelf is. Je hebt daarvoor een stapje terug nodig. Een afstandje. Helikopterview. Dan pas kun je zien wat je doet en waaróm je dat doet.

Doe je mee? 

  •  Gratis
  •  Online
  •  14 t/m 16 maart
  •  1 uur per dag (als je er live bij wil zijn) of 15 minuten per dag (als je later de video kijkt die in je mailbox belandt)
  •  Inclusief werkboek
  •  EN de kans om KOERS te winnen (ons premium programma t.w.v. 1500 euro)

See you there :-)

Over de schrijver
Oprichter van Anders Kan, auteur van het boek 'Wat nou als het ook anders kan?' (Bestseller 60 lijst + bestseller op Bol) en bekend van haar nuchtere visie op mindset en persoonlijke groei, haar blogs, podcasts & Instagram account. Naast schrijver, ondernemer en coach is Janne gewoon mama en mens.
Reactie plaatsen