De Mindshift Methode volgens Lindsay: 'Niet lullen maar poetsen'
28 mei 2021 

De Mindshift Methode volgens Lindsay: 'Niet lullen maar poetsen'

Ik ben gek op zelfhulp en ontwikkelen. Coaching, persoonlijke trainingen en zelfhulpboeken; ik denk dat ik mezelf wel kan bestempelen als zelfhulp-junkie. Ik geef genoeg uit aan uiterlijke verzorging en kleding, dus waarom dan niet aan mijn innerlijk? En trouwens: dat laagje buitenkant kun je nog zo mooi maken, maar als het van binnen niet snor zit, is dat laagje slechts schone schijn.

Ik moet daarentegen wel eerlijk toegeven dat ik niet zo happig ben op de wildgroei aan coaches op social media. Er zit vast een lekker verdienmodel achter, maar hoe gedegen is de hulp die je krijgt? Maar toen ik het boek Wat nou als het ook anders kan? van Janne Schuijn las, voelde ik me direct aangesproken. Geen gezweef, maar lekker nuchter aan de bak. Nieuwsgierig googelde ik de schrijfster en kwam terecht op haar website: anderskan.nl. Daar schreeuwde de Mindshift Methode me toe: Joehoe, zelfhulp-junkie! Hier moet je zijn!

Waardoor ging ik voor de bijl?

Wat me zo aansprak in de Mindshift Methode waren de volgende beloftes 😉

“In de Mindshift Methode hielpen we hen om een leven voor zichzelf te creëren waarin ze zich niet langer laten tegenhouden door hun eigen belemmerende gedachten of juist wat anderen van ze vinden of verwachten.”

Nou, dacht ik; dat lijkt me wel wat! Maar bij deze belofte ging ik écht voor de bijl:

“Een methode die ervoor zorgt dat je zelf de touwtjes in handen gaat nemen en je niet meer laat leiden en laat tegenhouden door dingen als uitstelgedrag, angst en perfectionisme.”

Perfectionisme, uitstelgedrag, belemmerende gedachten en altijd aardig gevonden willen worden: bingo. Mijn streberigheid en vechtersmentaliteit hebben me ver gebracht, maar soms zitten ze me behoorlijk in de weg. Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn onzekerheden me niet belemmeren in het behalen van mijn doelen, zoals het (eindelijk!) schrijven van mijn boek?

Ik schreef me in en startte op 1 maart met de Mindshift Methode. Dat is het traject van 12 weken, met iedere week een module en groepscalls. (Je kunt er hier meer over lezen want op 1 juni start de volgende ronde!)

Less is more. Maar echt.

Weet je wat ik vroeger het stomst vond aan het verhaal van de toverlamp? Dat Aladdin niet meer wensen mag wensen. Drie wensen, nou nou. Wat heb je daar nou aan? Ik had een ontelbare wensenlijst, een eindeloze to-do-list en zag altijd wel iets dat beter kon. Gedurende de Mindshift Methode heb ik echter geleerd dat less is more. Maar echt. 

Het te groot maken van je ambities, wensen en doelen, zorgt er juist voor dat ze niét slagen. Want het is te veel. Dat zag ik zelf natuurlijk niet zo. Maar het hebben van te lange lijstjes, is een garantie tot niét slagen. Want ze zijn gewoonweg te groot. Onhaalbaar. En dus kom je in een negatieve spiraal terecht. Extreem grote to-do-list = niet haalbaar = mislukken = teleurgesteld = boos op jezelf = om het goed te maken een nóg grotere to-do-list = niet haalbaar = mislukken… Enfin, je snapt mijn punt. 

Mijn lijstjes zijn nu veel korter. Tijdens de Mindshift groepscalls, die heel waardevol zijn, namen we bij dit thema een to-do-lijstje van één van de deelneemsters door. Toen zij haar to-do-list opnoemde, werd er massaal door de rest gereageerd: te veel, te groot, zoveel hooi op je vork is niet haalbaar! Dus gedeelde smart is halve smart, maar ook gedeelde steun en gedeelde leermomenten. Pas toen ik haar eindeloze lijst hoorde, realiseerde ik dat mijn eigen lijstjes ook flink ingekort konden worden. 

Who you gonna call? Mindshifters!

Ik vind die groepscalls overigens écht een grote toegevoegde waarde aan het programma. Met een hele groep awesome vrouwen, allemaal gelijkgestemden, die ieder werken aan hun eigen ontwikkeling en groei. En dat is heel leerzaam. Natuurlijk zijn bepaalde issues van gelijkgestemden heel herkenbaarder en bij anderen juist een ver-van-mijn-bed-show, maar het samen bespreken van Mindshift heeft voor mij persoonlijk echt bijgedragen aan het traject. 

Met een aantal vrouwen uit de groep heb ik een whatsapp-groepje, getiteld Mindshift-mattiez. Het is fijn om af en toe te appen over de onderwerpen uit de modules en te delen waar je op dat moment in het traject zit. Geen pusherige verwachtingen of opscheppen hoe ver je al bent, maar juist een luisterend oor (of oog, technisch gezien). 

De eerste groepcalls waren natuurlijk wennen, want je hele ziel en zaligheid delen in een digitale bijeenkomst is behoorlijk spannend. Maar de groep is als een warm bad, je bent er veilig en er wordt gelachen, gehuild en gestrooid met complimenten alsof het confetti is.

Grote doelen, kleine stappen

Als er nog één ding is wat me zoveel verder heeft geholpen, is het hakken. Niet zoals ik in de jaren ’90 deed in zweterige fabriekshallen op stampende beats, maar het ophakken van je doelen in kleine stappen. We overschatten vaak wat we in een week of een maand kunnen doen. Maar we onderschatten wat we in een jaar of op nog langere termijn kunnen bereiken.

Dat is écht een kwartje dat tijdens mijn Mindshift-traject is gevallen. Door grote doelen in kleine stappen te hakken, heb ik minder last van uitstelgedrag. Er is immers niet iets gigantisch om tegenaan te hikken, maar gewoon één stapje. En doordat het kleine stappen in de richting zijn van een (groter) doel, maak ik die stappen veel duurzamer en consequenter onderdeel van mijn leven. En dat werkt ook door op andere gebieden. Ik merk dat die kleine, haalbare stappen – waar ik vroeger van zou denken: nou, zo piepklein, dat is verwaarloosbaar – veel duurzamer zijn dan over-the-top knallers. Praktisch gezien kan ik niet vanaf de begane grond in één stap naar de eerste verdieping springen. Daar moet ik toch echt iedere trede voor nemen. En mentaal werkt dat dus net zo, heb ik tijdens Mindshift geleerd.

Mijn ervaring met de Mindshift Methode: milder, veerkrachtig en praktisch

Mijn ervaring met de Mindshift Methode is dat ik milder voor mezelf ben geworden en meer compassie heb. Ook sta ik veerkrachtiger in het leven. Een tegenslag blijft klote, maar ik sta sneller weer op en blijf er niet in hangen. Ook ben ik praktischer geworden. Het traject is ook praktisch en niet zweverig en dat past bij mij. Niet lullen maar poetsen.

Als ik bezig was met Mindshift en daar thuis tijd voor reserveerde, vertelde ik aan mijn gezin dat ik huiswerk ging maken.

Is je juf streng, vroeg mijn dochter? Ja, antwoordde ik. Dus je moet goed naar haar luisteren? Nou, vertelde ik haar, natuurlijk is het belangrijk dat ik goed naar de juf luister. Maar wat ik hier leer, is dat ik vooral ook goed naar mezelf moet luisteren.

Is mijn mind geshift?

En dat is precies wat er is gebeurd tijdens deze 12 weken Mindshift. Ik luister beter naar mezelf. Ik ben authentieker en sta krachtiger voor wie ik ben en wie ik wil zijn. Inclusief al mijn eigenschappen. De goede, maar ook de minder goede. Ik hoef niet perfect te zijn, ik wil mezelf zijn.

Natuurlijk waren er ook dipjes. Ik denk dat ik drie van de twaalf modules blegh vond. Daar heb ik me met gezonde tegenzin heen geworsteld en bovendien niet al mijn huiswerk voor gemaakt. [Toevoeging van de redactie (lees: juf Janne): foei!] Maar al met al ben ik heel tevreden en blij met het complete aanbod. 

De lessen zijn goed op elkaar afgestemd en stukje bij beetje merk ik dat ik geen radicale levenstransformatie heb doorgemaakt, hoewel ik soms dacht: wanneer kómt dat nou? Maar juist die kleine, dagelijkse veranderingen dragen bij aan een relaxtere ik. En die helpen me iedere dag weer verder in de goede richting. Ik heb ook niet het gevoel dat ik nu ‘klaar’ ben. Ik heb handvatten en inzicht in mezelf én hoe ik kan omgaan met wat er op mijn pad komt. Ja, mijn mind is wel geshift. Op een goede manier 😉 En ik zou anderen ook zeker aanraden hun mind te shiften!

Dus thanks Janne, Krista en het team! Enne, nieuwsgierig naar de updates over mijn boek, waar ik inmiddels al ruim 40.000 woorden van heb geschreven? Dat kun je volgen via mijn Instagram of op lindsayvallen.nl.

___________

*Deze blog is door mij, Janne, online gezet, maar geheel door Lindsay geschreven. En nee, niet betaald 😉 Het is een eerlijke review. Wil je meer reviews lezen? Dat kan hier en ook hier. Je aanmelden voor het nieuwe traject kan ook via die laatste link. Heb je vragen of wil je even sparren of het traject ook wat voor jou kan zijn? Mail dan naar krista@anderskan.nl of stuur een WhatsApp bericht op 085 047 0797.

Over de schrijver
Oprichter van Anders Kan, auteur van het boek 'Wat nou als het ook anders kan?' (Bestseller 60 lijst + bestseller op Bol) en bekend van haar nuchtere visie op mindset en persoonlijke groei, haar blogs, podcasts & Instagram account. Naast schrijver, ondernemer en coach is Janne gewoon mama en mens.
Reactie plaatsen