Het is oké om je niet oké te voelen (ook op moederdag)
10 mei 2021 

Het is oké om je niet oké te voelen (ook op moederdag)

Misschien heb je in een soort afgesloten vacuüm gezeten de afgelopen tijd en heb je compleet gemist dat het gisteren moederdag was… maar waarschijnlijk niet, he? Het was moeilijk te missen. Alleen al door de tientallen mailtjes van bedrijven die je “Het Mooiste Moederdagcadeau” wilden laten bestellen. Door sociale media. Door de reclames op tv.
Misschien heb je een hele fijne dag gehad, heb je je eigen moeder in het zonnetje kunnen zetten en/of hebben je eigen kinderen dat voor jou gedaan.

Maar misschien had jij helemaal niet zo’n geweldige dag.
Misschien miste jij, net als ik, je moeder. Omdat je haar niet kon zien vanwege de c-situatie, of omdat ze ziek is, of niet meer leeft.
Misschien moest jij je kinderen missen omdat ze bij hun vader of andere ouder waren.
Misschien is moederdag voor jou al jaren pijnlijk omdat het kindje waar je zo op hoopt en naar verlangt, nog steeds niet hier is.
Misschien is jouw kindje niet meer onder ons.

Er zijn zoveel pijnlijke redenen waarom dagen zoals deze veel mensen juist meer pijn en confrontatie opleveren dan gewone dagen. De vrolijke, liefdevolle reclames. De ontroerende Instagramposts van het complete plaatje. De blije moeders in de buurt die elkaar vertellen wat voor moois ze kregen en wat voor liefs en grappigs hun kindje zei.

Zoals het kindje van een buurvrouw die verklaarde “Dit cadeautje heb je van Caiden en zijn papa gekregen, mama!” omdat het pakketje waar ’t cadeau in zat bij ons was afgeleverd en Caiden en z’n papa die naar de buren hadden terug gebracht 😉

Zo lief. En confronterend.
Want Caiden heeft niet eens door dat het überhaupt moederdag is, laat staan dat hij ooit zo’n volzin zou kunnen maken.
En hij gaat het misschien ook nooit door hebben.

Het is oké om je op dagen zoals dit niet oke te voelen.
Het is oké om niet uit te kijken naar moederdag, vaderdag, verjaardagen, feestdagen, weekenden of welke voor jou moeilijke momenten dan ook.
Je bent lang niet de enige, maar het is soms lastig dat te kunnen zien door het oerwoud van blije berichten en reclames heen.

Los van dat ik je dat daarom alsnog wil vertellen, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om hier beter doorheen te komen.

Zorg goed voor jezelf wanneer je weet dat je een emotionele periode gaat hebben – dat kan dus ook heel wat anders zijn – bijvoorbeeld door:

1. Je omgeving er van op de hoogte te stellen. Dat kan je partner zijn, een vriend of vriendin, je familie, etc. Geef eerlijk aan hoe je je voelt bij dit soort dagen en wat anderen kunnen doen om dat makkelijker voor je te maken of om je te helpen. Dat kan zijn door de dag compleet te negeren en je met rust te laten 🙂 of mooie bloemen voor je te kopen. Of de dag op een andere manier vieren. Of door er simpelweg met je over te praten en je emoties de vrije loop te mogen laten.

2. Uit je hoofd te blijven, door uit je hoofd te schrijven. Journalen is een hele fijne manier om je emoties te reguleren en je gedachten niet op te kroppen in je hersenpan (je weet wel, waardoor je ’s avonds weer wakker ligt te piekeren). Wat gaat er allemaal door je heen? Schrijf het op. Dat hoeft niet netjes of op een logische manier, just get it out of your system.

3. Goed te drinken (water bedoel ik dan, maar vooruit, een wijntje kan ook ;-)), relatief gezond te eten, lekker te gaan bewegen, buitenlucht op te snuiven en/of de natuur in te duiken.

4. Juist lekker een middagje op de bank te vertoeven, voor de buis, met een fijne reep chocola en een goede film. Want weet je: dat moet soms ook kunnen 🙂 Zorg er echter wel voor dat het je oplaadt en je er niet juist lamlendiger door gaat voelen. In dat geval zou ik terugpakken op punt 3.

Het is hartstikke oke om je niet altijd oke te voelen.
Dat weet je wel, maar ’t is toch soms iets dat we vergeten.
Het is zo ontzettend onderdeel van je hele leven.
Vecht er niet tegen, omarm het precies voor wat het is: deel van het leven.

Adem in, adem uit… morgen is weer een nieuwe dag.

Janne

Over de schrijver
Oprichter van Anders Kan, auteur van het boek 'Wat nou als het ook anders kan?' (Bestseller 60 lijst + bestseller op Bol) en bekend van haar nuchtere visie op mindset en persoonlijke groei, haar blogs, podcasts & Instagram account. Naast schrijver, ondernemer en coach is Janne gewoon mama en mens.
Yvonne
Door

Yvonne

op 10 May 2021

Dag Janne Zeker waardevol om te lezen. Ik miste m'n ene dochter die nu al vanaf september niet meer mag komen van haar vader vanwege corona (prachtig excuus..). Gelukkig alsnog een fijne dag gehad met lieve vriendinnen die me appte, lekker eten met m'n andere kind en m'n ouders en een grote wandeling zelf gemaakt. Dus het was ok.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 11 May 2021

Fijn dat je alsnog een ok dag hebt gehad. Maar september is een lange tijd, ik kan me voorstellen dat je haar mist. ❤️

Catteken (voor de vrienden)
Door

Catteken (voor de vrienden)

op 10 May 2021

Bedankt voor de eerlijkheid en waarheid op papier neer te pennen. Het deed deugd dit te lezen. Denk dat veel mensen zich erin wel zullen kunnen herkennen. Het leven is niet altijd voor iedereen rozengeur en maneschijn en het is effectief zo dat social media en reclame boodschappen ons dat soms doen vergeten. Er is zoveel verdriet ook op de wereld die niet wordt gezien. Jouw woorden geven de steun die deze mensen zoeken op dagen als dit. 🌹

Janne-Schuijn
Door

Janne-Schuijn

op 11 May 2021

❤️ Bedankt voor je mooie reactie, Catteken!

Tabitha
Door

Tabitha

op 10 May 2021

Alsof jij deze blog speciaal voor mij hebt geschreven, zo voelt het! Heel veel dank hiervoor!! Door deze blogpost voel ik herkenning en mij niet alleen. Lieve Janne, dankjewel!! Liefs X

Shelsey
Door

Shelsey

op 10 May 2021

Bedankt op neer te schrijven wat er bij mij enkel tussen de chaos door in maar een paar woorden uit kan komen . Want hoe hard je het iedereen gunt , wil je het liefst van al dit zelf enorm graag . De dag doorkomend met een lach die op het einde van de dag eigenlijk enkel pijn doet , dat doorademen eigenlijk niet lukt omdat het verdriet zich net daar heeft verzameld / opgekropt Bedankt voor dat 1e mailtje/ berichtje dat de opluchting en erkenning geeft ! Dankbaar 🙏🏽

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 11 May 2021

❤️ zoveel liefs voor jou Shelsey. Je verdriet mag er zijn! Alles mag er zijn.

Judith
Door

Judith

op 10 May 2021

Een fijne reminder om weer even te weten dat het oké is om je soms niet oké te voelen en dat ik dat er gewoon mag laten zijn. Ik ga het oplossingen zoeken om me fijn te voelen weer even laten want dat is te krampachtig.

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 11 May 2021

Vaak is het vermijding of verdoving van dat wat we echt voelen. En natuurlijk is de focus op onze onprettige gevoelens niet altijd welkom en soms te heftig en ons systeem is gebouwd om ons te beschermen. Logisch dus dat we ons het liefst zo snel mogelijk weer goed willen voelen! Maar die andere kant vraagt ook om erkenning en gehoord worden. ❤️

Tracy
Door

Tracy

op 10 May 2021

Bedankt! Dit had ik nodig. Ik ben niet de enige en het mag. Ben zo blij met je mail en bewaar hem ook

Janne-Schuijn
Door

Janne-Schuijn

op 11 May 2021

Je bent zeker niet de enige Tracy. Fijn om te horen dat je er wat aan had.

Lianne Friemann
Door

Lianne Friemann

op 10 May 2021

Het was een bijzondere Moederdag dit jaar, twee hele blije kinderen met bijbehorende tekeningen ed. Aan de andere kant mijn eigen moeder die deze Moederdag voor het eerst zonder mijn broer moet ‘vieren’ omdat hij vorig jaar plotseling overleed. Samen hebben we er een bijzondere dag van gemaakt met een traan en een lach. Dierbaar wel!

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 11 May 2021

Dat klinkt inderdaad als een dierbare moederdag. Een lach en een traan liggen ook zo dichtbij elkaar he? Liefs!

Miranda
Door

Miranda

op 10 May 2021

Ik haat moederdag, al een aantal jaren (zo dat is eruit). Inderdaad omdat ik graag een kindje had gewild en dat er nog steeds niet is. Ik baal ervan dat iedere reclame zo’n beetje hierop gericht is en op instagram zelfs de mensen die bijna nooit iets posten, opeens allemaal met hordes foto’s komen.. En ik gun het andere mensen van harte, dat is het niet. Zelf zou ik dit waarschijnlijk ook doen, maar dat maakt het juist pijnlijk. Het liefst zou ik deze dag afschaffen, maar zoveel mensen zijn er juist zo blij mee. Was er maar ook wat meer oog voor alle mensen voor wie dit een heel moeilijke dag is ❤️

Janne Schuijn
Door

Janne Schuijn

op 11 May 2021

Ik voel je helemaal, Miranda! Een ander heeft alle recht om van moederdag te houden, maar jij hebt alle recht deze dag te haten. Ik denk dat een beetje zelfbescherming op een dag als deze geen kwaad kan ❤️ helaas begint het meestal de week (weken, zelfs) van te voren al, en dat is pijnlijk. Ik hoop voor jou dat je ooit anders tegen deze dag aan mag kijken.

Leonie
Door

Leonie

op 11 May 2021

Oh wat had ik dit even nodig! Mijn moederdag was dubbel; genieten van de tweede moederdag als mama van mijn zoontje. Maar ook het verdriet van een miskraam die in de nacht en ochtend op gang kwam. Zo fijn om even te lezen, want liep echt vast met mijn gevoelens. En ondanks dat ik weet dat ik al zo blij ben dat ik het mag vieren, want ik weet ook hoe het is als de wens nog niet vervuld het, was het toch even een pijnlijk moment. Dus inderdaad, het is ook oké om even niet oké te zijn!

Mart
Door

Mart

op 12 May 2021

Wat een mooie en fijne post! Het is zeker iets waar ik ook mee 'struggle' - ik heb zelf een een tijd geleden de keuze gemaakt om mijn moeder (hopelijk tijdelijk) niet te zien. Dat het voor mij de juiste keus is geweest om weg te stappen van deze voor mij toxische relatie staat voor mij voorop, maar tóch voelt het op dit soort dagen dubbel. Ik hèb nog een moeder en kies hier zelf voor - hoe naar is het voor diegenen die hun moeder hebben verloren - dan mag ik me toch niet rot voelen? Jouw post kon ik dus echt goed gebruiken. Ja, het is confronterend om niet de relatie te hebben met mijn moeder die ik het liefst zou willen, en dat is oké! Dank je wel Janne!

Carla
Door

Carla

op 16 May 2021

Bedankt Janne voor je mooie mail. Had ik juist op dat moment nodig en ga hem bewaren. Eerste Moederdag zonder m’n moeder die plotseling is overleden. Zo’n mailtje doet dan goed om te lezen dat het allemaal oké is en even geen zin hebt in Moederdag of als je gewoon een slechte dag hebt. Je boek is ook erg waardevol in dit nieuwe hoofdstuk van m’n leven.

Reactie plaatsen