Het is oké om je niet oké te voelen (ook op moederdag)

Misschien heb je in een soort afgesloten vacuüm gezeten de afgelopen tijd en heb je compleet gemist dat het gisteren moederdag was… maar waarschijnlijk niet, he? Het was moeilijk te missen. Alleen al door de tientallen mailtjes van bedrijven die je “Het Mooiste Moederdagcadeau” wilden laten bestellen. Door sociale media. Door de reclames op tv.
Misschien heb je een hele fijne dag gehad, heb je je eigen moeder in het zonnetje kunnen zetten en/of hebben je eigen kinderen dat voor jou gedaan.

Maar misschien had jij helemaal niet zo’n geweldige dag.
Misschien miste jij, net als ik, je moeder. Omdat je haar niet kon zien vanwege de c-situatie, of omdat ze ziek is, of niet meer leeft.
Misschien moest jij je kinderen missen omdat ze bij hun vader of andere ouder waren.
Misschien is moederdag voor jou al jaren pijnlijk omdat het kindje waar je zo op hoopt en naar verlangt, nog steeds niet hier is.
Misschien is jouw kindje niet meer onder ons.

Er zijn zoveel pijnlijke redenen waarom dagen zoals deze veel mensen juist meer pijn en confrontatie opleveren dan gewone dagen. De vrolijke, liefdevolle reclames. De ontroerende Instagramposts van het complete plaatje. De blije moeders in de buurt die elkaar vertellen wat voor moois ze kregen en wat voor liefs en grappigs hun kindje zei.

Zoals het kindje van een buurvrouw die verklaarde “Dit cadeautje heb je van Caiden en zijn papa gekregen, mama!” omdat het pakketje waar ’t cadeau in zat bij ons was afgeleverd en Caiden en z’n papa die naar de buren hadden terug gebracht 😉

Zo lief. En confronterend.
Want Caiden heeft niet eens door dat het überhaupt moederdag is, laat staan dat hij ooit zo’n volzin zou kunnen maken.
En hij gaat het misschien ook nooit door hebben.

Het is oké om je op dagen zoals dit niet oke te voelen.
Het is oké om niet uit te kijken naar moederdag, vaderdag, verjaardagen, feestdagen, weekenden of welke voor jou moeilijke momenten dan ook.
Je bent lang niet de enige, maar het is soms lastig dat te kunnen zien door het oerwoud van blije berichten en reclames heen.

Los van dat ik je dat daarom alsnog wil vertellen, zijn er ook dingen die je zelf kunt doen om hier beter doorheen te komen.

Zorg goed voor jezelf wanneer je weet dat je een emotionele periode gaat hebben – dat kan dus ook heel wat anders zijn – bijvoorbeeld door:

1. Je omgeving er van op de hoogte te stellen. Dat kan je partner zijn, een vriend of vriendin, je familie, etc. Geef eerlijk aan hoe je je voelt bij dit soort dagen en wat anderen kunnen doen om dat makkelijker voor je te maken of om je te helpen. Dat kan zijn door de dag compleet te negeren en je met rust te laten 🙂 of mooie bloemen voor je te kopen. Of de dag op een andere manier vieren. Of door er simpelweg met je over te praten en je emoties de vrije loop te mogen laten.

2. Uit je hoofd te blijven, door uit je hoofd te schrijven. Journalen is een hele fijne manier om je emoties te reguleren en je gedachten niet op te kroppen in je hersenpan (je weet wel, waardoor je ’s avonds weer wakker ligt te piekeren). Wat gaat er allemaal door je heen? Schrijf het op. Dat hoeft niet netjes of op een logische manier, just get it out of your system.

3. Goed te drinken (water bedoel ik dan, maar vooruit, een wijntje kan ook ;-)), relatief gezond te eten, lekker te gaan bewegen, buitenlucht op te snuiven en/of de natuur in te duiken.

4. Juist lekker een middagje op de bank te vertoeven, voor de buis, met een fijne reep chocola en een goede film. Want weet je: dat moet soms ook kunnen 🙂 Zorg er echter wel voor dat het je oplaadt en je er niet juist lamlendiger door gaat voelen. In dat geval zou ik terugpakken op punt 3.

Het is hartstikke oke om je niet altijd oke te voelen.
Dat weet je wel, maar ’t is toch soms iets dat we vergeten.
Het is zo ontzettend onderdeel van je hele leven.
Vecht er niet tegen, omarm het precies voor wat het is: deel van het leven.

Adem in, adem uit… morgen is weer een nieuwe dag.

Janne