Het leven staat niet op pauze

Wat voor dag is het? Hoeveel weken zitten we al in semi-quarantaine? Ik ben het ook af en toe kwijt geweest. Vooral de dagen waren soms moeilijk bij te houden, omdat iedere dag een beetje op elkaar leek. Maar inmiddels zijn wij er weer. We hebben een soort-van-structuur gevonden en het boeit me inmiddels ook niet meer of dit nu de 7e of 8e week is… want wat maakt het uit? We hebben enkel vandaag, en daar doen we het mee.

Omgaan met verandering

Hoe gaat het met jou? Hoe voel je je nou eigenlijk echt? Ik krijg ineens flashbacks naar mijn sociaal pedagogische studie waar bij álles wat je zei werd gevraagd ‘en hoe voel je je daarbij?’ brrrrr. 😉 En toch is het een belangrijke vraag. We hebben namelijk allemaal zo’n moeite met voelen en vermijden of verdoven onszelf liever met Netflix, scrollen en een wijntje. In Guide your Mind hebben we als themamaand ‘Omgaan met Verandering’ en in module 2 vooral ingezoomd op het fenomeen emoties voelen en hoe je dit beter kunt leren doen. Dat is voor op het blog echter voer voor een andere keer…

Het is me opgevallen dat veel mensen aangeven ‘blij te zijn als het normale leven weer verder kan’. Als we weer ‘gewoon’ kunnen doen. Als we stráks het leven weer kunnen oppakken en het leven eindelijk weer dóór mag gaan. Want we hebben het gevoel dat we op dit moment, of eigenlijk al wéken, in een soort ‘Twilight zone’ zitten. Alsof het leven op pauze staat.

Het leven is NU

De realiteit is echter dat nu, simpelweg NU is. Met of zonder lockdown, met of zonder virus, met of zonder recente veranderingen in je leven. Dit IS het leven. Dit is allemaal onderdeel van dat ene leven. Het staat niet op pauze. Het draait juist als nooit te voren, op een intense manier.

Ik heb het al vaker gezegd en ga het weer zeggen: deze crisis raakt ons állemaal. Maar allemaal op een andere manier. Waar het voor de een enkel inhoudt dat je meer binnenzit, thuis werkt, je vrienden en familie minder kan zien en niet naar de sportschool kan, betekent het voor de ander dat je ziek bent geworden of angstig bent dat je kwetsbare kind ziek zal worden, of je baan, bedrijf of dierbare kwijtgeraakt bent. We zitten in hetzelfde schuitje, maar het schuitje heeft voor ons allemaal iets anders in petto. Wat hetzelfde is voor iedereen, is dat het leven is veranderd. En we willen verre van iets bagatelliseren: dit is serieus en het leven zoals we het kenden is voor veel mensen ingrijpend veranderd.

Echter wil ik je er toch aan helpen herinneren dat dat al honderden, duizenden jaren op dagelijkse basis voor miljoenen mensen gebeurt. Ons leven verandert continu. Het leven is een aaneenschakeling van veranderingen. Niet alleen nu. Altijd.


Omgaan met Verandering is er nu ook als losse videocursus: bekijk ‘m hier!


De enige constante factor is verandering

Wanneer je continu de nieuwssites blijft refreshen kom je op een gegeven moment onheilspellende berichten tegen die claimen dat we t/m 2022 herhaaldelijk in lockdown zullen moeten gaan. Dat het leven nog jaren gedomineerd zal worden door Corona. Dat de economie op z’n gat ligt en een enorme recessie onvermijdelijk is. Dat er nog tienduizenden mensen zullen sterven. Dat bedrijven zullen sluiten. Verontrustend. Pijnlijk. Zorgelijk.

Maar het leven staat niet op pauze. Er is geen ‘straks’. Of eigenlijk: die is er vaak wél, maar niet per se hoe jij ‘m nu voor je ziet. Dat is enkel gissen. Dit, wat we nu hebben, IS nu het leven waar we het mee moeten doen. En blijf je toeleven naar ‘straks, wanneer alles weer normaal is’ of ‘straks, als ik X en X weer kan doen en zien’? Dan kan je nog wel eens flink teleurgesteld raken. Want we weten niet hoe ‘straks’ eruit ziet en of dat wel zo is zoals we hopen of denken dat het zal zijn. De toekomst is onzeker, niet alleen nu, maar dat is ‘ie altijd al geweest. Bovendien raak je met in ‘het straks’ leven de enige tijd die je werkelijk hebt, het NU, kwijt. Doodzonde.

6 jaar geleden wist ik niet dat ik mijn moeder kwijt ging raken. (en sterker nog: als ik het wel had geweten had ik waarschijnlijk nooit gedacht dat ik dat te boven zou komen)

3,5 jaar geleden wist ik niet dat ik een kindje met een hersenaandoening ging krijgen.

10 jaar geleden wist ik niet dat ik jarenlang door een hel van een relatie heen zou gaan moeten.

3 maanden geleden wist ik niet dat ik nu in een lockdown zou zitten.

Maar in AL die gevallen, stond mijn leven niet op pauze toen het gebeurde. En in al die gevallen had ik er ook weinig aan gehad om me op die momenten van onwetendheid, zorgen te maken. Het ging toch wel plaatsvinden of ik het nou wilde of niet. Of ik nou toeleefde naar een bepaalde ‘straks’ of niet.

Straks, als, dan, wanneer…

Straks, als mijn moeder weer beter wordt. Straks, als na de geboorte alles oké en gezond blijkt te zijn. Straks, als mijn partner weer tot zinnen komt en beseft dat dit niet oké is. Maar dat gebeurde niet. Mijn ‘straks’ bestond uit de harde realiteit. En van de realiteit kun je niet winnen.

Straks, als de lockdown over is en het leven ‘weer normaal’ is. Wat is normaal? Je hebt enkel het nu. En straks is onzeker. Dat is ‘ie altijd al geweest en zal ‘ie altijd zijn. Waar heb je invloed op? Op dat wat je NU doet. Op je leven zoals het nu in de werkelijke realiteit, is.

En natuurlijk mag je ergens naartoe leven. Dat is menselijk. Natuurlijk mag je plannen maken voor een toekomst zoals je hóópt dat ‘ie eruit zal zien. Dat is menselijk. Natuurlijk mag je verwachtingen hebben, balen van de situatie zoals ie is, en alles wat daarbij hoort. We zijn geen robots…

Maar zet je leven NU niet op pauze. Omarm dat het leven er uitziet als een rollercoaster, en dat er na een ‘down’ altijd weer een ‘up’ komt. Maar daarna ook altijd wel weer een down… it’s part of the deal. Licht bestaat niet zonder donker. Hoog bestaat niet zonder laag. Er is contrast nodig. En dat zal het leven je altijd geven.

Janne

PS. praktische tip, om je niet met een vol hoofd en lege handen de dag in te sturen: schrijf een lijstje met dingen die je in het NU kan omarmen. Hoe kan je vandáág meer leven? Hoe kan je vandáág zorgen dat je je zo goed mogelijk voelt? Zonder alleen maar toe te leven naar een eventuele ‘later’ of ‘straks’. Waar heb je nu invloed op? Neem de regie, omarm je situatie en word weer eigenaar over je leven.