Stel jezelf deze vragen om beter te leren kiezen
30 november 2020 

Stel jezelf deze vragen om beter te leren kiezen

He you!

Ben je oke? Of is je mailbox en netvlies net als de mijne compléét overspoeld met Black Friday en Cyber Monday deals? 🤯 Mijn hemel, wat veel prikkels. En vooral: het gevoel dat je HEEL VEEL mist als je niet NU handelt.

We houden geloof ik allemaal wel van kortingen en een goede deal, maar zo enorm gepusht worden om het precies op die éne dag te kopen: ik weet niet hoe ’t met jou zit, maar ’t geeft mij altijd zo’n onbehaaglijk FOMO gevoel. Fear Of Missing Out.
Maar… als ik een aankoop doe wil ik daar fatsoenlijk over na kunnen denken. En vooral bewust kunnen kiezen.
Actie.
Geen reactie.
Pro-actief vs. reactief.

En dit brengt me bij een groot probleem anno nu: we kiezen niet meer. Niet bewust, althans. Niet autonoom.
We reageren op van alles, op al die prikkels die zich als vanzelf bij ons aandienen, maar écht even stilstaan bij wat wij zelf willen en/of nodig hebben… daar gaat het leven te snel voor, lijkt het wel.
Daarvoor zijn we te afgeleid, teveel beïnvloed door de maatschappij en mensen om ons heen, te druk, en te onzeker gemaakt door (sociale) media.

Alles gaat zo snel.
Alles vraagt je aandacht.
En niet voor zometeen, maar voor NU.
In een tijd van notificaties, bliepjes, rode bolletjes en push-meldingen, is echt kiezen vanuit jezelf… zeldzaam.

En als ik het over kiezen heb bedoel ik niet alleen kiezen voor de leuke dingen.
De mooie dingen.
Wat je wilt eten vanavond, wat je dit weekend wil doen of wat je wil kopen, bijvoorbeeld.
Ik bedoel ook kiezen voor welke moeilijke dingen je zelf, bewust, aangaat.
Welk pad wil je bewandelen?
Welk leven wil je leiden?
Dus voor welke uitdagingen zet je jezelf neer?

Of kies je tot nu toe meestal het hazenpad?
De makkelijke weg?
De snelste weg?
Zonder teveel uitdagingen en kans op ‘falen’?

Ik heb heel veel gefaald.
Echt. Heel. Veel.
Maar ik weet ook dat dat juist de reden is dat ik sta waar ik sta.
Ik was er toe bereid.
Ik koos er zelf voor.

Kiezen is krachtig.
Bewust kiezen is nog krachtiger.

Daar moet je de tijd voor nemen.
Er echt voor gaan zitten.
Jezelf moeilijke vragen stellen.
De moeilijke vragen vanuit het diepst van je ziel beantwoorden.

Ik zet er hieronder een paar op een rijtje voor je. Ben benieuwd of je ze aandurft en aangaat. Laat je ’t me weten onderaan deze blog? Zou ik heel tof vinden.

Here we go:​

1. Hoe voel ik me nou eigenlijk écht?

2. Waarover zeg ik al heel lang dat ik het ‘eigenlijk’ wil, maar doe ik het niet?

3. Op welk ‘beter moment’ wacht ik al jaren/mijn hele leven?

of als je daar niet uitkomt…

4. Wat zou ik willen doen als het makkelijk was? Als het moeiteloos zou kunnen?

en de bonusvraag…

5. Wat is iets dat ik mezelf wil geven in 2021? Wat gun ik mezelf? Wat ga ik mezelf toestaan, waar ik mezelf lang genoeg in heb tegengehouden?​
(En daarop kan het antwoord zo uiteenlopend zijn als: nieuwe schoenen, een verre reis indien corona dat weer toelaat, rust in m’n hoofd, die eigen onderneming, meer tijd met m’n kinderen, een stabiel inkomen, meer autonomie, vrijheid, persoonlijke groei, liefde, een andere kledingstijl, eerlijkheid in mijn relatie, meer seks, schijt aan de mening van anderen of misschien wel totaal wat anders dat nu niet is benoemd. Wees eerlijk.)

Ik stel mezelf nu sinds ik zo’n 20 ben moeilijke vragen.
Daar zijn moeilijke antwoorden uitgekomen.
En die moeilijke antwoorden, de dingen waar ik voor bereid was te kiezen, zijn heus niet altijd direct gemanifesteerd.
Soms pas na járen.
Het begon wel allemaal met een keus.
Dat ik mezelf niet langer hoefde tegen te houden.
De keus om eerlijk te zijn naar mezelf.
Mezelf niet langer voor de gek te houden.

Ik gun jou dat, voor 2021. Enne, ook al eerder. En ook voor de jaren erna.

Gun je het jezelf?

Hope so.
Want Anders Kán.
Echt.
❤️‍🔥 Janne

PS. Zet 21 december vast in je agenda. ⬇️

Natuurlijk hebben wij bij Anders Kan óók nagedacht over een Black Friday deal. Maar we zijn tot de conclusie gekomen dat we altijd proberen een geweldige deal aan te bieden voor onze trouwste fans, en al zo vaak prachtige acties hebben lopen om persoonlijke groei voor iedereen laagdrempelig en mogelijk te maken.

Waarom enkel in dit weekend? Wat is de meerwaarde? Je wordt al gebombardeerd met duizend-en-een acties, die vooral gericht zijn op spullen kopen. Wij bieden geen spullen aan. Wij bieden geen producten. Wij bieden transformaties. Reizen. Van wie je nu bent, naar wie je wilt worden. Met obstakels, bergen te beklimmen, heuveltjes die je over moet… maar zonder finish line. Want het pad van een krachtige mindset is er eentje die je blijft bewandelen. Die is nooit ‘af’. Er is altijd ruimte voor groei.

Juist daarom hebben we ons doorlopende membership Guide your Mind gestart aan het begin van 2020. En natuurlijk gaan we je weer verwennen met een knaller van een aanbod. Maar dan pas over enkele weken. Zodat je echt de tijd en ruimte hebt om een weloverwogen keus te maken. Zet ’t alvast in je agenda: 21 december gaan de deuren van Guide your Mind weer open. Maar dit keer niet zomaar. Het wordt een aanbod dat we nog nooit gedaan hebben en die de waarde vertienvoudigt… zonder dat je meer gaat betalen. Minder zelfs 😉

Over de schrijver
Oprichter van Anders Kan, auteur van het boek 'Wat nou als het ook anders kan?' (Bestseller 60 lijst + bestseller op Bol) en bekend van haar nuchtere visie op mindset en persoonlijke groei, haar blogs, podcasts & Instagram account. Naast schrijver, ondernemer en coach is Janne gewoon mama en mens.
Reactie plaatsen